Quiscalus mexicanussuuri pyrstö

Kirjailija: Patrick Koby

Maantieteellinen alue

Iso-pyrstöinen kahina,Quiscalus mexicanus, esiintyi historiallisesti melkein yksinomaan Etelä- ja Keski-Amerikassa, mutta ihmisen tekemät ympäristön muutokset ovat saaneet linnut laajentamaan kantaansa koskemaan osia Yhdysvaltoja ja Kanadaa (Christensen, 2000). Heidän nykyinen alue Yhdysvalloissa on pohjoisesta itään Oregoniin, ja yksilöt näkevät pohjoiseen asti Kanadaan (Sauer ym., 1997), etelästä luoteeseen Peruun ja itään Länsi-Arkansasiin (Jaramillo, 1999).

  • Biogeografiset alueet
  • lähellä
    • syntyperäinen
  • neotrooppinen
    • syntyperäinen

Elinympäristö

Isohäntäpuristetta esiintyy useissa elinympäristöissä, kuten lehtoissa, säkissä, maatiloilla, kaupungeissa, kaupunkipuistoissa (Peterson, 1990), mangroissa ja suoissa (Jaramillo, 1999).

  • Elinympäristöalueet
  • leuto
  • trooppinen
  • Vesibiomit
  • rannikko-
  • Kosteikot
  • suo
  • Muut elinympäristön ominaisuudet
  • kaupunkimainen
  • esikaupunki
  • maatalous
  • rantaviivaa

Fyysinen kuvaus

Uroshäntäinen grackle on suuri mustarastas, joka näyttää violetilta. Hän on keskimäärin noin 45 cm pitkä ja hänellä on pitkä ja runsaasti häntä. Veneen pyrstöisen kahvan ja ison pyrstön välillä on potentiaalinen tunnistusongelma, mutta ison pyrstön pyrstö on yleensä leveämpi ja pidempi. Naaras on ruskea, vaalean rinnan ja keskimäärin 35 cm pitkä. Molemmilla sukupuolilla on erottuvat keltaiset silmät aikuisina (Peterson, 1990).



  • Muut fyysiset ominaisuudet
  • endoterminen
  • kahdenvälinen symmetria

Kehitys

Lajin naaras inkuboi munaa 13-14 päivää. Poikaset ovat syntyneet liikkumattomina, syvinä, silmät kiinni ja vanhemman on ruokittava niitä. (Altricial kehitys). Nuoret lähtevät pesästä 20–23 päivän kuluttua, ja naaras pyrkii heihin. (Sibley 2001).

Jäljentäminen

Varhain keväällä miehet perustavat pieniä alueita ja aloittavat narttujen houkuttelun. Pesiminen on moniavioista, ja naiset pesivät yhden uroksen alueella. Useat naiset pesivät yhden miehen alueella ja parittelevat hänen kanssaan. Ensimmäisen vuoden urokset eivät kuulu jalostukseen, mutta nuoret naiset eivät. Päänäyttö on 'ruff-out', johon liittyy kappale. 'Röyhelöissä' häntä on tuuletettu, kun ruumiin höyhenet ovat rypistyneet ja pää on kaareva ylöspäin laulamisen aikana. Siivet ovat roikkuneet, tärisevät tai ulottuvat sivuja kohti. Urospuolinen seurustelunäyttö eroaa siitä, että se on liioiteltu, lasku on osoitettu alaspäin eikä ylöspäin, ja siivet tärisevät nopeasti, kun lintu tuottaa selvästi erottuvia huijausmuistiinpanoja. Naaras voi reagoida roikkumalla ja värisemällä siipiä, kun hännän kuristetaan ja hän antaa 'che' -kutsuja. (Jaramilo 1999)

  • Astutusjärjestelmä
  • polygyninen

Ensimmäisen vuoden miehet jätetään parittelun ulkopuolelle, mutta nuoret naiset (1 v.) Eivät (Jaramillo, 1999). Siitoskausi alkaa huhtikuun alussa. Pesiminen tapahtuu muutamasta tuhanteen siirtokunnissa pesien ollessa lähellä toisiaan. Miehet pyrkivät välttämään vastakkainasettelua matalan avaimen kiistoilla. Naiset taistelevat pesäpaikkojen valinnasta ja varastavat pesän rakennusmateriaaleja toisiltaan. Kytkinkoot ovat yleensä keskimäärin 3-4 munaa, ja naiset inkuboivat niitä 13-15 päivää. Nuoret ovat syntyneet altritaalisesti ja lähtevät pesästä 20--23 päivänä (Harrison, 1978).

  • Tärkeimmät lisääntymisominaisuudet
  • iteroparous
  • kausittainen jalostus
  • gonokhorinen / gonokhoristinen / kaksoset (sukupuolet erillään)
  • seksuaalinen
  • munakas
  • Lisääntymisaika
    kevät
  • Kananmunia vuodessa
    3 - 4
  • Keskimääräinen munien määrä vuodessa
    3
    Ikä
  • Alueen aika kuoriutumiseen
    13-15 päivää
  • Kantama-ikä
    20-23 päivää
  • Alue-ikä sukupuoli- tai lisääntymiskypsässä (nainen)
    1-2 vuotta
  • Alue-ikä sukupuoli- tai lisääntymiskypsässä (mies)
    1-2 vuotta

Poikaset syntyvät liikkumattomina, syvinä, silmät suljettuina, ja vanhemman on ruokittava niitä. Urokset eivät osallistu nuorten pesimiseen tai hoitoon.

  • Vanhempien sijoitus
  • altricial
  • naisten vanhempien hoito

Elinikä / pitkäikäisyys

Nauhallinen iso-pyrstöinen grackle eli vähintään 12,5 vuotta. (USGS, 2002)

Käyttäytyminen

Isot hännät ryöstävät mieluummin paeta ja rehua suurina ryhminä, etenkin pesimättöminä kuukausina. Talvella ravinnolla on taipumus esiintyä yksin sukupuoliryhmissä. (Jaramilo, 1999)

  • Avainkäyttäytyminen
  • lentää
  • liikkuvuus
  • istuva
  • alueellinen
  • Sosiaalinen

Viestintä ja käsitys

  • Havaintokanavat
  • visuaalinen
  • tuntoherkkä
  • akustinen
  • kemiallinen

Ruokatottumukset

Isohäntäisen rypistyksen tiedetään syövän hyönteisiä, liskoja, vedessä eläviä selkärangattomia ja selkärankaisia, hedelmiä, viljaa ja ruohonsiemeniä (Sibley, 2001). Niiden tiedetään myös poistavan ja syövän ektoparasiitteja karjasta. Urospojat näyttävät tarvitsevan enemmän ruokaa kuin samanikäiset naiset (Ehrlich et ai., 1988).

  • Ensisijainen ruokavalio
  • kaikkiruokainen
  • Eläinruoat
  • matelijat
  • kalastaa
  • munat
  • ötökät
  • maanpäälliset ei-hyönteiset niveljalkaiset
  • Kasviruoat
  • siemenet, jyvät ja pähkinät
  • hedelmiä

Taloudellinen merkitys ihmisille: positiivinen

Voi auttaa maatalouden tuholaistorjunnassa.

Taloudellinen merkitys ihmisille: Negatiivinen

Aikuiset miehet ovat melkein syöjiä (Jaramillo, 1999)


valkoinen rintainen merikotka

  • Negatiiviset vaikutukset
  • satotuhooja

Suojelun tila

Viimeisen 30 vuoden aikana isohäntäinen kamppailu on laajentanut kantaansa Yhdysvalloissa yli 2,5% vuodessa. Tämä laajeneminen johtuu ihmisen muuttamasta maisemaa. Kuivien alueiden kastelu, kaupungistuminen ja viljelymaan lisääminen ovat kaikki vaikuttaneet tähän levinneisyyden laajentumiseen. (Christensen 2000)

Avustajat

Patrick Koby (tekijä), Arizonan yliopisto, Todd McWhorter (toimittaja), Arizonan yliopisto.

Suosittu Eläimet

Lue aiheesta Rhinophrynidae (Burrowing Toads) eläinagentteista

Lue Geocapromys browniista (Brownin hutia) eläinagentteista

Lue Casuariidae-eläimistä (kasowaries) eläinagenttien kautta

Lue Carpodacus mexicanus (talon peippo) eläinagentista

Lue Saguinus imperatorista (keisari tamariini) eläinagentteista

Lue aiheesta Alle alle (dovekie) Animal Agents -sivustolta