Lynx canadensis Kanadan ilves

Kirjailijat: David L.Fox ja Tiffany Murphy

Maantieteellinen alue

Suurimmat kanadalaisen ilvespopulaatiotLynx canadensis, löytyy kaikkialla Kanadassa, Länsi-Montanassa ja lähialueilla Idahossa ja Washingtonissa. Uudessa-Englannissa ja Utahissa on mahdollisesti pieniä populaatioita ja mahdollisesti myös Oregonissa, Wyomingissa ja Coloradossa.

  • Biogeografiset alueet
  • lähellä
    • syntyperäinen

Elinympäristö

Ilves elää yleensä kypsissä metsissä, joissa on tiheää aluskasvillisuutta, mutta esiintyy myös avoimemmissa metsissä, kallioisilla alueilla tai tundrassa.

  • Maanpäälliset biomit
  • tundra
  • metsä

Fyysinen kuvaus

Ilveksen väri vaihtelee, mutta on normaalisti kellanruskea. Yläosissa voi olla himmeä, harmaa ulkoasu ja alapinta voi olla hennompi. Monilla yksilöillä on tummia pisteitä. Häntä on melko lyhyt ja usein renkaistettu ja kärjessä mustalla. Rungon turkki on pitkä ja paksu. Hiukset ovat erityisen pitkät kaulassa talvella. Kolmionmuotoiset korvat ovat kärjillä pitkillä mustilla karvoilla. Tassut ovat melko suuria ja pörröisiä, mikä auttaa jakamaan eläimen painon liikkuessaan lumella.



Pään ja rungon pituus on 670-1067 mm ja hännän pituus on 50-130 mm. Amimals painaa tyypillisesti 4,5 - 17,3 kg. Miehet painavat keskimäärin hieman enemmän kuin naiset.(Tumlison, 1999)

  • Muut fyysiset ominaisuudet
  • endoterminen
  • kahdenvälinen symmetria
  • Seksuaalinen dimorfismi
  • uros suurempi
  • Alueen massa
    4,5 - 17,3 kg
    9,91 - 38,11 paunaa
  • Alueen pituus
    670 - 1067 mm
    26.38 Tuumaa

Jäljentäminen

Näiden eläinten parittelujärjestelmää ei ilmoiteta. Naisen koti-alueet kuitenkin yleensä kuuluvat uroksen koti-alueeseen, ja useiden naisten koti-alueet voivat olla päällekkäisiä. Tämä jakauma yhdessä vähäisen seksuaalisen dimorfismin kanssa osoittaa, että laji on todennäköisesti polygyninen.

Naiset pääsevät estrusiin vain kerran vuodessa ja kasvattavat yhden pentueen vuodessa. Estrus kestää 1-2 päivää. Parittelua helmikuussa ja maaliskuussa seuraa 8-10 viikon tiineysaika. Pentueilla on tyypillisesti 2 tai 3 pentua, vaikka lukumäärä voi vaihdella välillä 1-5. Ilves painaa syntymänsä yhteydessä noin 200 g. Imetys kestää 5 kuukautta, vaikka kissanpennut syövät lihaa jo kuukauden ikäisinä.

Miehet eivät osallistu vanhempien hoitoon. Nuoret pysyvät äidin kanssa seuraavaan talven parittelukauteen saakka, ja sisarukset saattavat pysyä yhdessä jonkin aikaa eron jälkeen äidistä. Naiset saavuttavat sukupuolisen kypsyyden 21 kuukaudessa ja miehet 33 kuukaudessa.

  • Tärkeimmät lisääntymisominaisuudet
  • iteroparous
  • kausittainen jalostus
  • gonokhorinen / gonokhoristinen / kaksoset (sukupuolet erillään)
  • seksuaalinen
  • lannoitus
  • elävä
  • Kasvatusväli
    Ilves voi lisääntyä kerran vuodessa.
  • Lisääntymisaika
    Kasvatus tapahtuu tammikuussa ja helmikuussa.
  • Jälkeläisten kantama
    1-6
  • Keskimääräinen jälkeläisten määrä
    2
  • Keskimääräinen jälkeläisten määrä
    3.5
    Ikä
  • Alueen raskausaika
    56-70 päivää
  • Keskimääräinen vieroitusikä
    150 päivää
  • Keskimääräinen itsenäistymisaika
    10 kuukautta
  • Keski-ikä sukupuoli- tai lisääntymiskypsyydessä (nainen)
    21 kuukautta
  • Keski-ikä sukupuoli- tai lisääntymiskypsyydessä (nainen)
    Sukupuoli: nainen
    498 päivää
    Ikä
  • Keski-ikä sukupuolikypsyydessä (mies)
    33 kuukautta
  • Keski-ikä sukupuolikypsyydessä (mies)
    Sukupuoli Mies
    573 päivää
    Ikä

Naaraat synnyttävät poikansa kaatuneissa tukkeissa, kannoissa, puupaloissa tai vastaavissa juurien ja oksien sotkeissa. Oletetaan, että tämä auttaa suojelemaan nuoria potentiaalisilta saalistajilta.

Kaikki vanhempien hoidosta vastaavat naiset. Nuoret ovat altricial syntymänsä jälkeen, mutta niillä on hyvin kehittynyt pelage. Hoitotyö kestää noin 5 kuukautta, minkä jälkeen nuoret syövät saalista. Äidit voivat auttaa kouluttamaan nuoria metsästystekniikoihin, ja yhteistyöhön perustuvaa metsästystä on havaittu.

  • Vanhempien sijoitus
  • altricial
  • esilannoitus
    • provisiointi
    • suojaava
      • Nainen
  • esikuoriutuminen / syntymä
    • provisiointi
      • Nainen
    • suojaava
      • Nainen
  • ennen vieroitusta / poikasia
    • provisiointi
      • Nainen
    • suojaava
      • Nainen
  • ennen itsenäisyyttä
    • provisiointi
      • Nainen
    • suojaava
      • Nainen
  • itsenäisyyden jälkeinen yhdistys vanhempien kanssa
  • nuorten oppimisen jatkaminen

Elinikä / pitkäikäisyys

Luonnossa ilves on elänyt jopa 14,5 vuotta. Vankeudessa on kirjattu elinaika 26,75 vuotta.

  • Elinikä
    Tila: villi
    14,5 (korkea) vuotta
  • Elinikä
    Tila: vankeus
    26,75 (korkea) vuotta

Käyttäytyminen

Ilvekset ovat yksinäisiä ja näyttävät olevan alueellisia. Vaikka naisten koti-alueet saattavat olla päällekkäisiä, miehet miehittävät erilliset alueet. Miehen koti-alueisiin voi kuulua yhden tai useamman naisen ja heidän poikiensa alue. Alueet vaihtelevat kooltaan 11-300 neliökilometriä. Aikuiset yleensä välttävät toisiaan paitsi talvella.

Ilveset ovat ensisijaisesti visuaalisia saalistajia, mutta niillä on myös hyvin kehittynyt kuulo. He metsästävät pääasiassa yöllä. Saalis joutuu tavallisesti vain muutaman lyhyen rajan sisälle ja sitten kiusataan, vaikka jotkut ilvet odottavat väijyssä tunteja.

Naiset ja nuoret metsästävät joskus jäniksiä yhteistyössä levittäytymällä linjaan ja siirtymällä suhteellisen avoimien alueiden läpi. Yhden eläimen pelottama saalis tarttuu usein muihin linjaan. Tämä metsästystapa voi olla varsin onnistunut ja se voi olla tärkeä nuorten metsästystekniikan koulutuksessa.

Toiminta on melkein kokonaan yötä. Lynx den karkeissa pesissä kallioiden, kaatuneiden puiden tai pensaiden alla.

  • Avainkäyttäytyminen
  • kursori
  • terricolous
  • yöllinen
  • liikkuvuus
  • istuva
  • yksinäinen
  • alueellinen
  • Alueen alueen koko
    11-300 km ^ 2

Home Range

Alueet vaihtelevat kooltaan 11-300 neliökilometriä.

Viestintä ja käsitys

Viestintä ja käsitys ovat todennäköisesti samanlaisia ​​kuin muut kissat. Sen lisäksi, että näillä eläimillä on hyvä näkö metsästyksen helpottamiseksi, heillä on erinomainen kuulo. Tuoksuja käytetään todennäköisesti alueiden merkitsemiseen. Taktiilinen viestintä tapahtuu todennäköisesti kavereiden välillä sekä äitien ja heidän jälkeläistensä välillä. Myös kommunikaatio äänen kautta tapahtuu.

  • Viestintäkanavat
  • visuaalinen
  • tuntoherkkä
  • akustinen
  • kemiallinen
  • Muut viestintätilat
  • tuoksumerkit
  • Havaintokanavat
  • visuaalinen
  • tuntoherkkä
  • akustinen
  • kemiallinen

Ruokatottumukset

Kanadan ilvet ovat tiukasti lihansyöjiä. Lumikenkä jänikset ovat erityisen tärkeitä näiden kissojen ruokavaliossa, ja näiden kahden populaation tiedetään vaihtelevan yhdistetyissä sykleissä noin 9,6 vuoden jaksojen kanssa. Näissä jaksoissa jänis- ja ilvespopulaatioiden välillä on pieni viive. Vaikka joillakin alueilla, kuten Cape Breton -saarella, ilves saalistaa yksinomaan jäniksiä, toisilla alueilla he ottavat myös jyrsijöitä, lintuja ja kaloja.

Syksyllä ja talvella ilvekset tappavat ja syövät peuroja ja muita suuria sorkka- ja kavioeläimiä, joita ruopauskausi heikentää. He hyödyntävät myös ihmisten metsästäjien jättämiä ruhoja.

Kanadan ilvet syövät vain lihaa. Lumikenkä jänikset ovat erittäin tärkeä ruoka näille kissoille, ja kun syötäviä jäniksiä on vähemmän, ilvesen määrä vähenee. Joillakin alueilla, kuten Cape Breton -saarella, ilves syö vain jäniksiä, mutta muilla alueilla juhlii myös jyrsijöitä, lintuja ja kaloja. Jos he löytävät hyvin heikon tai sairaan peuran, ilves tappaa ja syö sen. He ruokkivat myös ihmisten metsästäjien jättämiä ruhoja.

  • Ensisijainen ruokavalio
  • lihansyöjä
    • syö maanpäällisiä selkärankaisia
  • Eläinruoat
  • linnut
  • nisäkkäät
  • kalastaa
  • Carrion

Saalistaminen

Näiden kissojen saalistajia ei ole raportoitu. Voidaan kuitenkin olettaa, että nuoret pennut ovat alttiita muille suurille lihansyöjille, kuten susille ja karhulle.

Ekosysteemiroolit

Petoeläiminä kanadalaiset ilvet ovat tärkeitä saaliskantojensa säätelyssä. Tämä on erityisen havaittavissa ilveksen ja lumikenkäjänisten populaatioissa.

Taloudellinen merkitys ihmisille: positiivinen

Kanadalaisia ​​ilveksiä on käytetty hyväksi turkistaan ​​1700-luvulta lähtien. Suurten kissojen turkisten kaupan rajoituksilla 1960-luvun lopulla ja turkisten ansastajien vähentämillä okelaatti- ja margay-populaatioilla on kiinnitetty enemmän huomiota kanadalaisen ilvesen nahkoihin. Vaikuttaa siltä, ​​että suurin ilvespopulaatioihin kohdistuva paine on edelleen jäniksen populaatioiden, ei ansastajien koko. Ilves auttaa torjumaan pienten nisäkkäiden populaatioita, kuten lumikenkäjäniä ja myrkkyä, jotka ovat maatalouden tai metsänhoidon tuholaisia.

  • Positiiviset vaikutukset
  • ruumiinosat ovat arvokkaan materiaalin lähde
  • hallitsee tuholaisten populaatiota

Taloudellinen merkitys ihmisille: Negatiivinen

Kanadalaisilla ilvesillä ei tiedetä olevan kielteisiä vaikutuksia kansantalouteen.

Suojelun tila

Ilvekset on lueteltu CITES-sopimuksen liitteessä II, ja ne on lueteltu Yhdysvaltojen kala- ja villieläinpalvelun uhkaamina ja uhanalaisina Michiganin osavaltiossa.

Muut kommentit

Jänispopulaatioiden väheneminen vaikuttaa ilvespopulaatioihin lisääntyneen pentujen kuolleisuuden ja raskauden vähenemisen vuoksi. Ainoa suora vaikutus aikuisiin näyttää olevan nälkä eikä lisääntynyt kuolleisuus. Pentueet ovat suurempia ja pennut terveellisempiä vuosina, jolloin jänikset ovat suuria ja ruokaa on runsaasti.

Avustajat

David L. Fox (tekijä), Michiganin yliopisto-Ann Arbor, Tiffany Murphy (tekijä), Michiganin yliopisto-Ann Arbor, Tanya Dewey (toimittaja), Animal Agents.


mus (mus)

Suosittu Eläimet

Lue Euderma maculatumista (täplikäs lepakko) eläinagentteista

Lue Gulo gulosta (ahma) eläinagenttien kautta

Lue aiheesta Aspidites melanocephalus (mustapäinen Python) eläinagentteista

Lue Periplaneta americanasta (amerikkalainen torakka) eläinagentteista

Lue Melospiza melodiasta (lauluvarpu) Animal Agents -sivustolta

Lue Hyla gratiosasta (Barking Treefrog) eläinagenttien kautta