Cepphus grylleblack guillemot

Kirjailija: Robert Ronconi

Maantieteellinen alue

Musta giljotiini on sirkumpolaarinen laji, joka on levinnyt pohjoisen Atlantin ja Pohjoisen jäämeren boreaalisilla, matalalla arktisilla ja korkealla arktisilla alueilla. Mustia aaltoja löytyy rannikkoalueilta Mainenlahdelta, Uudesta Englannista Pohjois-Amerikan pohjoisrannikon osista Alaskaan asti. Euroopassa ja Aasiassa ne löytyvät Brittein saarilta ja pohjoiseen Aasian pohjoisrannikolta. Suurimmat pitoisuudet löytyvät korkean ja matalan arktisen saaren joukosta. Talvehtivät populaatiot leviävät etelään Rhode Islandiin Pohjois-Amerikassa ja Ranskaan Itä-Atlantilla (Johnsgard 1987; Nettleship ja Evans 1985; Nettleship 1996).

  • Biogeografiset alueet
  • Pohjoinen jäämeri
    • syntyperäinen
  • Atlantin valtameri
    • syntyperäinen

Elinympäristö

Yleensä mustat guillemotit rajoittuvat kivikkoisiin rantoihin pesinnän vaatimustensa vuoksi. Ne pesivät useimmiten kivien ja kivien keskellä olevissa rakoissa kallioiden pohjassa tai kallioiden halkeamissa ja harvemmin kivien alla kasvillisuuden ja ajopuun alla. Korkealla arktisella alueella jotkut kalliot voivat olla jopa 230 metriä. Keinotekoinen peite (roskat rannalla, satamaseinät, rakennusten alla) ovat mahdollistaneet kalanpoikien pesivän alueilla, joilla niitä ei ehkä ole aiemmin ollut.

Rehun elinympäristö vaihtelee dramaattisesti vuodenajan mukaan. Siitoskauden aikana linnut syövät rannikkovesillä, joiden syvyys on yleensä alle 50 metriä. Vaikka ne pysyvät melko lähellä rantaa ympäri vuoden, talvikuukausina mustat guillemot ovat pelagisempia, ja ne ruokkivat usein pakkajääreunoja pitkin. Jotkut talvehtivat korkean pohjoisen polynyoissa (Brown 1985; Cairns 1992; Harris ja Birkhead 1985; Johnsgard 1987; Nettleship 1996; Winn 1950).



  • Vesibiomit
  • rannikko-

Fyysinen kuvaus

Suhteellisen pieni merilintu, mustat gilmot, ovat noin 32 cm pitkiä. Kasvatushöyhenissä, kuten heidän nimensä viittaa, mustat giljotit ovat mustia laskusta hännään. Heillä on myös suuria valkoisia siipipaikkoja ja kirkkaan punaiset jalat, jalat ja suun sisäpuoli. Jopa seitsemän alalajia on kuvattu koon, laskun ja siipien pituuden sekä höyhenen vaihtelujen perusteella. Varhaisen syksyn jälkeen aikuiset ottavat mustan ja valkoisen höyhenen, joka on kuvattu nimellä 'suola ja pippuri', ja jalat muuttuvat vaaleammiksi punaisiksi. Tämä talvinen höyhenpeite säilyttää valkoisen siipimerkin mustalla siivellä, mutta ruumiin höyhenpeite muuttuu alapuolelta valkoiseksi ja ylhäältä mustaksi ja valkoiseksi mustalla laskulla ja pääosin valkoisella päällä. Äskettäin lentävät linnut ovat samanlaisia ​​kuin talvehtivat aikuiset, ja yksivuotisilla aikuisilla on höyhenpeite, jossa on valkoisissa siipipartioissa ruskehtavia täpliä (Bedard 1985; Gaston 1985; Johnsgard 1987; Nettleship 1996; Stokes ja Stokes 1996).

  • Muut fyysiset ominaisuudet
  • endoterminen
  • kahdenvälinen symmetria
  • Alueen massa
    325 - 550 g
    11,45 - 19,38 oz

Jäljentäminen

Musta giljotit lisääntyvät suhteellisen pienissä hajallaan pesäkkeissä ja munivat 2 munaa. Tyypillinen lisääntymisjakso on seuraava. Jotkut aikuiset yli talvehtivat pesimäpesäkkeiden lähellä, kun taas toiset palaavat helmikuun lopun ja toukokuun alun väliin. Lintujen on havaittu etsivän sopivia pesäkkeitä (pesinnän vaatimukset katso elinympäristöstä) välittömästi parittelun jälkeen, ja munia munitaan yleensä toukokuun lopun ja kesäkuun puolivälin välisenä aikana. Guillemotsilla on kaksinkertainen hautomerkki; kaksi munaa ovat vakiokytkinkokoa, mutta joskus yksi ja harvemmin kolme munitaan. Kokeneemmat vanhemmat makaavat usein hieman aikaisemmin ja keskimääräinen kytkimen koko on suurempi. Kun viimeinen muna on munittu, inkubaatio jatkuu molempien vanhempien kanssa vuorojen vaihdossa 28-32 päivää. Siirtokuntien läsnäolo on korkeinta aikaisin aamulla. Makuupäällystettyjen puolijakoisten poikasten kuoriutuminen kestää 3-4 päivää, minkä jälkeen ne jätetään ilman valvontaa pesään. Kun poikaset vanhenevat, he vaeltavat pesän rakossa. Molemmat sukupuolet ruokkivat vaativia poikasia jopa 20 kalaa päivässä, kunnes ne lentävät 30-40 päivän iässä. Joskus vanhempien on houkuteltava poikaset pesästä kaloilla, mutta kun ne ovat poikenneet, poikaset ovat yksin. Keskimääräinen lisääntymismenestys vaihtelee välillä 0,48 - 1,6 nuorta paria kohden, saaliista, huonosta säästä ja nousuveden tulvista johtuen. Kolmen tai neljän vuoden iässä nuoret linnut alkavat lisääntyä ja liittyvät tähän kiertoon (Harris ja Birkhead 1985; Hilden 1994; Johnsgard 1987; Nettleship 1996; Winn 1950).


meksikolainen punainen polvi tarantula tosiasiat

  • Tärkeimmät lisääntymisominaisuudet
  • iteroparous
  • gonokhorinen / gonokhoristinen / kaksoset (sukupuolet erillään)
  • seksuaalinen
  • munakas
  • Keskimääräinen munien määrä vuodessa
    2
    Ikä
  • Keskimääräinen kuoriutumisaika
    25 päivää
    Ikä

Elinikä / pitkäikäisyys

Käyttäytyminen

Mustat gilmotit muodostavat monogaamipareja ja osoittavat merkittävää uskollisuutta paikalla, palaten samoihin pesäkkeisiin ja usein samaan pesäkkeeseen vuosi toisensa jälkeen. Heidän sosiaalinen käyttäytymisensä vaihtelee yksinäisistä pareista erittäin siirtomaa-asteisiin. Levinneisyyden eteläosassa giljotit ovat vähemmän sosiaalisia ja vähemmän siirtomaa, elävät 10- ja 100-luvuilla, kun taas korkean arktisen alueen lintuja esiintyy jopa useita tuhansia pesäkkeitä. Joillakin alueilla pesivät elinympäristöt menevät päällekkäin muiden alcidien (Razorbills, Alca torda ja Atlantin puffins, Fratercula arctica ), jossa on yksi dokumentoitu tapaus Razorbillia ja giljotiinimunia samassa aukossa.

Mustat aaltomuodot osoittavat erilaista sosiaalista käyttäytymistä toisiaan kohtaan. Ne ovat alueellisia pesäkohtien päällä, kivillä istuvia paikkoja ja puolustavat vahvasti pesien yläpuolella olevia istutuspaikkoja. Aggressiiviseen käyttäytymiseen kuuluvat tyypillinen giljotem-kutsu (korkea, avoin suun pilli), keuhkihyökkäykset avoimilla laskuilla, aggressiivinen kävelyasento (kyynärasento ja siivet osittain auki) sekä pinta-, ilma- ja vedenalaiset takaa-ajot. Leap frogging -jahdit on kuvattu ihmisten yli lentäen muiden yli ja laskeutuen toisen eteen vesille. Kanadan Grand Manan -saaren ympäristössä on havaittu jopa 40 tai 50 yksilön ryhmiä uivan linjoissa mahdollisesti ryhmätuotantotekniikkana, koska linjan jäsenet katsovat usein jatkuvasti veden alla upottamalla päätään ja seuraamalla samanaikaisia ​​sukelluksia (pers. Obs.) Melko monimutkaiset seurustelunäytöt ovat kuvanneet pään kumartamisen, viheltämisen, parien kääntymisen ja uinnin ympyröissä sekä urosten astumisen ylös ja alas vuorottelevien jalkojen kanssa seisomaan naisten selässä parittelun aikana (Cairns 1980; Harris ja Birkhead 1985; Johnsgard 1987; Nettleship 1996 ; Winn 1950).

  • Avainkäyttäytyminen
  • lentää
  • liikkuvuus

Viestintä ja käsitys

  • Havaintokanavat
  • visuaalinen
  • tuntoherkkä
  • akustinen
  • kemiallinen

Ruokatottumukset

Kuten muutkin Alcidae-perheen jäsenet,C. grylleon mukautettu siipikäyttöiseen uintiin, jolloin he voivat sukeltaa syvälle siellä, missä he ruokkivat pääasiassa merenpohjan päällä tai lähellä olevia kaloja. Saalista ovat hiekkalaatikko (Ammodytidae), tykit (Pholidae), sculpiinit (Cottidae), piikit (Stichaeidae), arktiset turskat ( Boreogadus saida ) ja monia muita kaloja sekä monia selkärangattomia: polykoitoja, nilviäisiä, meduusoja, äyriäisiä, sieniä, taskurapuja ja jopa sorkkoja. Heidän tiedetään sukeltavan lähes 2 minuuttia ja arvioituun 50 metrin syvyyteen. On löydetty monia ruokintakäyttäytymismalleja. Syöttötoiminnassa on tyypillisesti aamulla ja joskus illalla huippu, mutta joillakin alueilla ruokinta voi olla jatkuvaa koko päivänvalon. Rehun levityksen on osoitettu muuttuvan vuorovesisyklien myötä, kun linnut suosivat kohtuullisen virtauksen vesiä. Kausisyklejä esiintyy myös giljotien kanssa, jotka ruokkivat rannikkoa lisääntymiskauden aikana ja kauempana merellä tai pakkasjään reunojen ympärillä talvella (Bradstreet ja Brown 1985; Cairns 1986; Cairns 1992; Johnsgard 1987; Nettleship 1996; Nol ja Gaskin 1987; Winn 1950).

Taloudellinen merkitys ihmisille: positiivinen

1800-luvulla ja 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla otettiin ruokaan mustia aaltoja; aikuisia metsästettiin, nuoria kerättiin ja munat otettiin pesistä. Näiden aktiviteettien tiedettiin esiintyvän osissa Itä-Kanadaa (lähinnä Labradorissa ja Pyhän Laurinlahdella), Islannissa, Färsaarilla, Ison-Britannian saarilla, Valkoisenmeren alueilla ja monissa Skandinavian maissa. Monet lait estävät tällaisen toiminnan nyt (Nettleship ja Evans 1985).

Suojelun tila

Mustilla gilmoteilla ei ole uhanalaista asemaa, ja niitä on melko paljon etenkin joillakin korkean arktisen alueen alueilla. Pohjois-Atlantin ja Jäämeren kokonaisväestön arvioitiin vuonna 1985 olevan 270 000 paria (200 000-350 000). Joillakin alueilla väestön vähenemistä on havaittu. Aikaisemmin paikalliset vähennykset ovat saattaneet johtua metsästyksestä tai munasta. Tällä hetkellä jotkut populaatiot näyttävät kasvavan ja laajentavan jakautumistaan. Paikallisesti levitetyt saalistajat, öljyvuodot ja kaupallinen verkkoverkkokalastus saattavat vaikuttaa merimäisiin, mutta maailmanlaajuisesti ei ole vakavia uhkia. Myös tutkijoiden korkeat pesäkäyntien on osoitettu vähentävän pesinnän onnistumista (Brown ja Nettleship 1984; Cairns 1980; Johnsgard 1987; Nettleship ja Evans 1985; Nettleship 1996).

Muut kommentit

Kuten edellä mainittiin, mustat guillemotit rehevat rannikolla pesintäkauden aikana ja munivat yleensä 2 munaa. Tämä on tyypillistä muille gilmoteille (Pigeon guillemot, Glareolidae-kyyhkynen ja silmälasien giljotiini, Glareolidae-hiili ), mutta epätyypillinen useimmille Alcidae-perheen jäsenille, jotka etsivät ruokaa kaukana rannasta ja tuottavat yhden munan. Tämän erottuvan strategian selitykset viittaavat siihen, että rannan ruokinta ja kaksoiskytkin kulkevat käsi kädessä. Alkideilla on ehdotettu, että kytkimen koko riippuu ruoan saatavuudesta tai aikuisten kyvystä tarjota ruokaa nuorille. Siksi guillemotit ovat kehittäneet rannikkoravintostrategian jalostuskauden aikana, mikä antaa heille helpon pääsyn ruokaan poikasen kasvatusjaksojen aikana. Tämä voi antaa heille mahdollisuuden kasvattaa enemmän nuoria kuin pitkän matkan ruokinta-alkideja. Tutkimukset mustan vihreän energiankulutuksesta poikasen kasvatuksen aikana tukevat tätä hypoteesia (Birkhead ja Harris 1985; Mehlum et ai. 1993).


laaja siipinen haukka ruokavalio

Avustajat

Robert Ronconi (tekijä), Alberta-yliopisto, Cindy Paszkowski (toimittaja), Alberta-yliopisto.

Suosittu Eläimet

Lue Buteo platypterus (laajasiipinen haukka) eläinlääkeaineista

Lue Conraua-goliathista eläinagentteista

Lue Amazona aestivasta (sinisilmäinen papukaija) eläinlääkeaineista

Lue Pteropodidae-eläimistä (vanhan maailman hedelmä lepakot) eläinagenttien kautta

Lue Incilius-perigleneistä eläinagentteista

Lue Uromastyx acanthinurasta (englanninkielinen yleinen nimi ei saatavilla) eläinlääkeaineista