Bos javanicusbanteng

Kirjailija: Jason Saari

Maantieteellinen alue

Banteng asuu useilla alueilla Kaakkois-Aasiassa. Uskotaan, että ne on ensin domestoitu Javalla, mutta ne löytyvät nyt myös Balista, Burmasta, Borneosta, Thaimaasta ja Malesiasta (D'Alton 1823, Nowak 1999).

  • Biogeografiset alueet
  • itämainen
    • otettu käyttöön
    • syntyperäinen

Elinympäristö

Banteng näyttää suosivan avoimempia ja kuivempia alueita lähellä tiheää säkettä ja luottaa vähemmän veden läsnäoloon kuin läheisesti liittyvät Pomo gaurus (gaur). Monsuunijakson aikana banteng-karjat pyrkivät muuttamaan korkeammille alueille, okupioimaan tiheitä metsiä ja bambu-viidakoita (Nowak 1999).

  • Elinympäristöalueet
  • trooppinen
  • maanpäällinen
  • Maanpäälliset biomit
  • metsä
  • pensaikkametsää

Fyysinen kuvaus

Uros- ja naispuoliset laukut ovat helposti erotettavissa. Molemmilla sukupuolilla on tyypilliset valkoiset sukat ja valkoinen selkä, samoin kuin valkoinen kuono ja valkoiset täplät silmien yläpuolella. Naaraat ovat ruskeita tai punaruskeat tummalla selkäjuovalla. Niiden lyhyet puolikuun muotoiset sarvet osoittavat kärjissä sisäänpäin ja ulkonäkö on leikattu ja selvästi karjainen. Miehet ovat mustanruskeasta sinimustaan, sarvet ovat kulmikkaampia ja kääntyvät ylöspäin ja sitten ylöspäin, kärjet kääntyvät sisäänpäin. Urosten sarvet kasvavat 60-75 cm: n pituisiksi ja ne on liitetty pohjaan sarvimaisella laastarilla otsaan. Molemmilla sukupuolilla on pieni ryhä selällään hartioiden yläpuolella.



Bantengin koko kehon pituus on 190–225 cm ja olkapään korkeus on keskimäärin 160 cm. Heidän pyrstönsä pituus on 65-70 cm ja paino 600–800 kg (D'Alton 1823, Nowak 1999).

  • Muut fyysiset ominaisuudet
  • endoterminen
  • kahdenvälinen symmetria
  • Alueen massa
    600-800 kg
    1321,59 - 1762,11 paunaa
  • Alueen pituus
    190 - 225 cm
    74,80 - 88,58 tuumaa

Jäljentäminen

Jokaisessa laukaisukarjassa on yleensä vain yksi aikuinen uros. Tuo uros lisääntyy kaikkien laumassa olevien aikuisten naisten kanssa. Miehet kilpailevat karjan hallitsemisesta eivätkä todennäköisesti pysty ylläpitämään karjaa, elleivät he ole parhaassa kunnossa ja täysin aikuisia.

  • Astutusjärjestelmä
  • polygyninen

Banteng pystyy lisääntymään ympäri vuoden vankeudessa. Villi villi rajoittaa niiden lisääntymisen touko- ja kesäkuuhun. Raskausaika kestää 285 päivää, minkä jälkeen he synnyttävät yhden nuoren. Nuori kantti voi sairaanhoitajana kuudesta yhdeksään kuukauteen, eikä hän saavuta täyttä kypsyyttä vasta kahden tai kolmen vuoden ikäisenä (D'Alton 1823, Nowak 1999).

  • Tärkeimmät lisääntymisominaisuudet
  • iteroparous
  • kausittainen jalostus
  • gonokhorinen / gonokhoristinen / kaksoset (sukupuolet erillään)
  • seksuaalinen
  • lannoitus
    • sisäinen
  • elävä
  • Lisääntymisaika
    Parittelu tapahtuu toukokuussa ja kesäkuussa, syntymät yleensä maaliskuussa ja huhtikuussa.
  • Jälkeläisten kantama
    1 (matala)
  • Keskimääräinen jälkeläisten määrä
    yksi
  • Keskimääräinen jälkeläisten määrä
    yksi
    Ikä
  • Keskimääräinen tiineysaika
    9,5 kuukautta
  • Keskimääräinen tiineysaika
    295 päivää
    Ikä
  • Alueen vieroitusikä
    6-9 kuukautta
  • Alue-ikä sukupuoli- tai lisääntymiskypsässä (nainen)
    2-3 vuotta
  • Keski-ikä sukupuolikypsyydessä (nainen)
    3 vuotta
  • Alue-ikä sukupuoli- tai lisääntymiskypsässä (mies)
    2-3 vuotta
  • Keski-ikä sukupuolikypsyydessä (mies)
    3 vuotta

Naiset hoitavat ja hoitavat poikiaan 6–9 kuukautta syntymänsä jälkeen. Nuoret pystyvät seisomaan ja kävelemään pian syntymän jälkeen.

  • Vanhempien sijoitus
  • altricial
  • naisten vanhempien hoito

Elinikä / pitkäikäisyys

Villin laukan on tiedetty elävän jopa kaksikymmentä vuotta, kun taas vankeudessa vanhin elää vielä kaksikymmentäkuusi vuotta ja seitsemän kuukautta (D'Alton 1823, Jones 1993, Nowak 1999).

  • Elinikä
    Tila: vankeus
    20-26 vuotta
  • Tyypillinen käyttöikä
    Tila: villi
    16-20 vuotta
  • Keskimääräinen elinikä
    Tila: vankeus
    27,1 vuotta
    Ikä

Käyttäytyminen

2–40 eläimen karjat, joilla on yksi kypsä uros. Muut miehet elävät yksin tai poikamiesryhmissä. Häiriöttömillä alueilla banteng ovat suurelta osin vuorokausia, vaikka ne voivat olla aktiivisia milloin tahansa päivästä. Alueilla, joissa ihmiset ovat kiusanneet heitä, heistä tulee yöllisiä ja ruokitaan koko yön. Banteng ovat ujo ja varovainen, he luottavat tiheän kasvillisuuden läsnäoloon turvautuakseen (Nowak 1991).

  • Avainkäyttäytyminen
  • yöllinen
  • liikkuvuus
  • muuttoliike
  • Sosiaalinen
  • hallitsevuushierarkiat

Viestintä ja käsitys

  • Havaintokanavat
  • tuntoherkkä
  • kemiallinen

Ruokatottumukset

Kuivana kautena villikarjat muuttavat kuiviin laaksoihin, joissa niiden ensisijainen ruokavalio on ruohoa. Kun monsuunikausi saapuu, karjat siirtyvät metsämaailmaan ja bambu viidakkoihin, joissa niiden ruokavalio koostuu nurmikasveista, kuten bambusta (Nowak 1999).

  • Ensisijainen ruokavalio
  • kasvissyöjä
    • lehtisyöjä
  • Kasviruoat
  • lähtee

Saalistaminen

Ihmiset ovat laukaisun suurimpia saalistajia. He käyttävät eläimiä ruokaan, vaatteisiin ja kaupalliseen kauppaan (Nowak 1999). Historiallisina aikoina tiikerit saattavat myös olla saalistaneet bantengia, vaikka suurin osa tiikerin alalajeista, joita esiintyy koko bantengin alueella, ovat tällä hetkellä sukupuuttoon tai vakavasti uhanalaisia. Dhole voi saalistaa nuoria, vanhuksia tai sairaita ihmisiä.

Niiden suuri koko tekee niistä haavoittumattomia monille saalistajille.

Ekosysteemiroolit

Banteng ovat tärkeitä jäseniä ekosysteemeissä, joissa he elävät. Ne ovat tärkeitä ravinteiden kierrätyksessä ja vaikuttavat kasviyhteisöjen koostumukseen laiduntamalla ja selaamalla.

Taloudellinen merkitys ihmisille: positiivinen

Bantengia käytetään elintarvikkeisiin, nahkatavaroihin ja kaupalliseen kauppaan. Tällä hetkellä on useita miljoonia kotieläiminä pidettyä laukkaa, jota on arvioitu käytettävän lihantuotannossa ja työeläimissä (Nowak 1991). Jossakin määrin niitä käytetään matkailun edistämiseen. Suurriistan metsästäjät maksavat näiden suurriistaeläinten jäljittämisestä ja tappamisesta lähellä Coburgin niemimaata.

  • Positiiviset vaikutukset
  • ruokaa
  • ruumiinosat ovat arvokkaan materiaalin lähde
  • ekomatkailu

Taloudellinen merkitys ihmisille: Negatiivinen

Laukaisulla ei ole kielteisiä vaikutuksia ihmisille.

Suojelun tila

Banteng on luokiteltu uhanalaiseksi lajiksi IUCN: n (1996) ja Yhdysvaltain sisäasiainministeriön mukaan. Tämä johtuu elinympäristön tuhoutumisesta, metsästyksestä, kaupallisesta kaupasta, taudin leviämisestä kotieläimistä ( Härkäpomo ), ja geenivaraston saastuminen, joka johtuu hybridisaatiosta kotieläinten kanssa. Bantengin ja kotieläinten parittelut tuottavat hedelmällisiä jälkeläisiä (Nowak 1999).

Villi kantopopulaatio pysyy vain Borneon ja Jaavan erillisillä alueilla. Kokonaispopulaatioiden arvioidaan olevan alle 5000–8000 yksilöä, eikä yhtään populaatiota ole yli 500 eläintä. Banteng on kadonnut Intiassa, Bangladeshissa ja Länsi-Malesiassa. Manner-Aasian väestö on vähentynyt 80% viimeisten 20 vuoden aikana.

Bantengin laillista kauppaa ei ole lainkaan, mutta banteng-sarvien laiton kauppa on yleistä. Väestönseurantajärjestelmiä ei ole käytössä.

Avustajat

Jason Saari (tekijä), Wisconsin-Stevens Pointin yliopisto, Chris Yahnke (toimittaja), Wisconsin-Stevens Pointin yliopisto.


mikä on kuninkaan kobran elinympäristö

Suosittu Eläimet

Lue Esox-masinongysta (Allegheny-joen hauki) Animal Agents -sivustolta

Lue Dugongidae-eläimistä (dugong ja merilehmä) eläinagenttien kautta

Lue Aetobatus narinarista (piispan säde) eläinagenttien kautta

Lue Mimus polyglottosista (pohjoinen pilkkulintu) Animal Agents -sivustolta

Lue Arenaeus cribrariusista (pilkullinen uimarapu) Animal Agents -sivustolta